Hjemmekoncerter – FAQ

June Beltoft - svar på ofte stillede spørgsmål om hjemmekoncerter, house concerts, dagligstuekoncerter

Ofte stillede spørgsmål om hjemmekoncerter

Hvad er hjemmekoncerter?
En Hjemmekoncert er et arrangement med live-musik, som foregår i et privat hjem. I USA er House Concerts ret almindeligt. 

Hvorfor holde en koncert derhjemme?
Først og fremmest fordi det er kanon hyggeligt! Det er en mulighed for dig og dine gæster for at komme helt tæt på musikken og den musiker som udøver den. I får på denne måde en helt unik, nærværende og personlig oplevelse. Samtidig er det dig som vært, der bestemmer hvilken musik der er på programmet, ud fra hvilken musiker du inviterer.

Hvordan foregår det?
Hjemmekoncerter foregår, som navnet antyder, hjemme hos privatpersoner. Værten inviterer en flok gæster, som hver især betaler en entré. Denne entré er løn til musikeren. Som supplement kan værten evt. sælge kaffe/kage, øl/vand eller lignende.  Alternativt kan værten vælge selv at betale musikerens honorar og invitere folk til at overvære koncerten gratis.

Hvor lang tid varer koncerten?
Som udgangspunkt 2 sæt á 45 minutter med en pause på ca. 15-20 minutter imellem. Alternativt kan vi aftale et enkelt sæt på ca. 75 minutter. Koncerten kan selvfølgelig også være kortere, hvis du ønsker det.

Hvor mange musikere spiller?
Typisk optræder jeg solo, altså mig og min akustiske guitar. Der er dog også mulighed for at høre mig med duo, trio eller kvartet efter aftale.

Hvilken musik får vi at høre?
Repertoiret består af sange som jeg har skrevet. Teksterne er både på dansk og engelsk og handler om stort og småt i livet og den store verden. Ting som de fleste almindelige mennesker ofte kan genkende fra deres eget liv.

Hvad koster det?
Musikerhyren er det, som gæsterne betaler i entré, evt. suppleret med overskud fra evt. salg af kaffe/te mv. Der skal dog være grundlag for et vist minimumsbeløb. Grundhonoraret følger tariffen hos Dansk Musikerforbund, som i skrivende stund (juli 2018) ligger på ca. 2.049 kr. pr. musiker. Dertil kommer evt. ekstra udgifter til lang transport og overnatning.

Hvor mange gæster skal der minimum være?
Nok til at dække det aftalte honorar, hvis det er baseret på entré. 

Er der et max. antal publikummer?
Jo flere jo bedre. Så mange der er plads til i lokalet og stadig har det komfortabelt.

Skal der opgives til SKAT?
Hvis du som privatperson hyrer en musiker, har du ingen forpligtelse til at indberette musikerens honorar til SKAT. Det har musikeren derimod. Så når koncerten afregnes, er det vigtigt at du skriver under på en dokumentation for udbetaling af honorar. Jeg sørger for at medbringe en blanket til formålet.

Skal man betale KODA-afgift?
Hvis dit arrangement er rent privat, skal du ikke betale til KODA. Arrangementet er privat, hvis publikum udelukkende består af folk som er særligt inviterede. Hvis arrangementet bliver promoveret via f.eks. annoncer i avisen eller lignende, så er det derimod offentligt - og så skal der afregnes KODA-afgift. Læs mere på KODA's hjemmeside, hvor du kan få beregnet hvad dit arrangement ca. vil koste...

Hvordan med salg af drikkevarer?
Så længe arrangementet er privat, kan du servere mad og drikke som du vil. Er der tale om et offentligt arrangement, skal du søge om tilladelse til at sælge alkohol. 

Er der særlige krav til lokale?
Der skal selvfølgelig være plads til både musiker(e) og publikum. Det er altid en god idé at "advare" naboer m.m. så de er indstillet på at der bliver "larmet" en smule i de par timer koncerten varer. Overvej evt. at invitere dine naboer / dem som bor i din opgang.

SKAL koncerten være i mit eget hjem? Kan det f.eks. være i vores lokale medborgerhus?
Har du adgang til et andet egnet lokale er det også fint. Det behøver ikke at være dit private hjem. Bare vær obs! på forskellen på privat og offentligt arrangement i forhold til evt. KODA-afregning.

Kan koncerten foregå udendørs?
Ja - hvis vejret og temperaturen tillader det. Dog med det forbehold at der skal være mulighed for at flytte arrangementet indendørs i tilfælde af dårligt/uegnet vejr, såsom nedbør, blæst, kulde m.m. Desuden skal der være adgang til strøm, samt overdækning i form af en solidt fastgjort pavillion eller lignende. Parasoller er no-go, hvis det blæser!

Er det OK at hyggesnakke mens der bliver spillet?
Ved en koncert er det musikken er i centrum - og det forventes af publikum at dette respekteres. Det indebærer bl.a. at man stopper samtalen og fokuserer på musikken. Derfor er det en god idé, at du som vært gør dine gæster opmærksom på dette. Samt sørger for, at der er tid før og efter koncerten, så de får mulighed for at sludre lidt med hinanden - og med mig. Og så er der jo også gerne en pause undervejs.

Hvad med rygning?
Røg i lokalet slider hårdt på min stemme. Så for at jeg kan give jer den bedst mulige oplevelse, bliver jeg nødt til at bede om at rygning foregår udendørs når der er pause, samt at der luftes godt ud inden koncerten.

Bliver der spillet meget højt?
Slet ikke. Jeg spiller med let forstærkning for at skabe et balanceret lydbillede – og volumen tilpasses selvfølgelig lokalet. Til sammenligning vil lydniveauet ligge et sted mellem dagligdags radiolytning og at spille højt på stereoanlægget når der bliver danset til en fest.

Hvad med forplejning til musikken?
Lidt drikkevarer undervejs vil være dejligt: F.eks. vand, sodavand (light), kaffe/te og måske en enkelt øl eller glas vin. Evt. et let måltid mad efter aftale.

Har du flere spørgsmål, er du velkommen til at skrive til mig: info@junebeltoft.com