På visit i DR-byen

By June / 9 years ago

Forestil dig at være til eksamen uden mulighed for at forsvare din opgave.

I dag var jeg inde i Danmarks Radio for at præsentere min nye single for P4’s playlist-udvalg til et såkaldt plugging-møde. Dizzy Flight er den ene af de to sange, som jeg har indspillet i foråret med Mogens Binderup som producer.

Jeg tror at alle, som er passioneret omkring det de gør, må have oplevet at få sommerfugle i maven når dråber af hjerteblodet skal bedømmes. Det er aldrig til at vide hvilken musik de brave folk i Udvalget vælger.

Der er mange kriterier som der skal tages hensyn til. Selvfølgelig skal sangen lyde ordentligt. Performance og produktion skal naturligvis være i orden. Men så skal den også ramme noget der er “oppe i tiden”. Og den skal på en eller anden måde passe med den musik som i forvejen spiller på kanalen + den nye musik, som de også vælger ud.

Og der er meget musik som Udvalget skal forholde sig til. Ud over at de holder plugging-møder hver anden torsdag, både med DIY-musikere som mig og med folk fra pladeselskaber, så får de også stakkevis af CD’er med posten hver eneste dag! Og de lytter til alt, siger de…

Jeg plejer at sammenligne det, at indspille en sang og forsøge at få den i radioen, med at købe en lodseddel. En dyr en af slagsen. Indspilningen af 1 sang står mig typisk i omegnen af 10.000 kr. og sandsynligheden for at indspilningen efterfølgende tjener sig ind er relativt lav, prisen taget i betragtning.

Siden 2011,  hvor Negotiation min allerførste single, udkom, har jeg været til i alt 5 plugging-møder. Tredje gang blev lykkens gang. Det var for et år siden da  Heaven Help My Heart fik hul igennem og spillede på P4 hele sommeren.

Fjerde gang, som var i efteråret, var til gengæld hård kost for et følsomt kunstner-hjerte. Her var jeg inde med Alive, min CD, som lige skulle til at udkomme. Ingen af de nye sange kom i radioen, men det er hvad det er. Det var mere det, at der til mødet havde siddet 6-7 personer med meget alvorlige miner eller bare pokerfjæs. Det var tydeligt at det ikke lige var dét de gerne ville høre.

En udfordrende øvelse i ikke at tage ting personligt…! Og en øvelse i at fastholde at musikken sagtens kan være udmærket alligevel. Den passer bare ikke ind i sendefladen. Meeen en lille smule nas gjorde det nu…

Og så har det da også en vis betydning for økonomien. For det skal ikke være nogen hemmelighed at det, at få sin musik spillet i P3 eller P4, er en af de få muligheder som vi musikskabere har for at få en indtægt der for alvor kan mærkes.

I musikermiljøet er der mange glimrende sangskrivere, som ganske forståeligt føler sig frustreret over at deres musik ikke kommer i radioen. Og oplever at det er nærmest umuligt at komme i nærheden af DR’s gatekeepere. Jeg kender selv fornemmelsen. Så set i dét perspektiv har jeg god grund til at føle mig privilegeret at Udvalget overhovedet vil se mig igen til disse møder. Det må betyde at det jeg laver ikke er helt i skoven.

Og i dag var Udvalget glade! Der blev smilet og sagt pæne ting om sangen, så den har nok ikke ramt helt ved siden af. Men intet er afgjort og der går 1-2 uger inden jeg får besked.

Så sommerfuglene kommer nok til at flakse rundt lidt endnu…

Ved døren til Woodstock, playlist-udvalgets mødelokale, hænger et LP-cover fra en gammel pladeklassiker…