Ej, du sku’ altså stille op i X-Factor!

By June / 12 years ago

En klokkeklar kompliment fra en elev i en af mine huskunstner-klasser…
Jeg var netop ved at afrunde et undervisningsforløb. Der plejer jeg at spille et enkelt eller to af mine numre for klassen, hvilket jeg også gjorde den dag. Og da sidste akkord var klinget ud, var det at den bemærkning faldt – og tydeligvis var en del af klassekammeraterne enige

 

Og jeg bliver da helt klart varm om hjertet over sådan en udtalelse. Ingen tvivl om at når børn siger den slags, SÅ kan man godt regne med at de mener det! Så jeg må jo have gjort et vist indtryk på de unge mennesker. Så jeg takkede for komplimenten og forklarede dem så hvorfor jeg IKKE stiller op:

Dem der stiller op i X-Factor har da helt sikkert en spændende oplevelse. Jeg er sikker på de lærer en masse om show-bizz og om hvad det kræver at stå på en scene og gi’ den gas på landsdækkende TV i prime time. Og dem der går videre får jo også pænt meget hype mens det står på. Den der vinder finalen kommer endda til at indspille en CD. Og det kan jo altsammen være meget godt.

Men vi har vist efterhånden opdaget at når først kameraet er slukket og scenen pillet ned, så hører man ikke meget til dem som deltog. Knap nok vinderen. Glemselens mørke har omsluttet dem, for nu har man et nyt X-Factor kuld i følgespotten. Jeg har endda ladet mig fortælle, at for mange af de tidligere deltagere, som har ønsket at skabe en karriere som sangere, har det, at de har deltaget i en sangkonkurrence faktisk været en karrieremæssig hæmsko.

Så når jeg møder unge mennesker med musiker-drømme, så råder jeg dem til at søge al den relevante uddannelse de kan komme i nærheden af. Højskole, kurser og konservatoriet, hvis det overhovedet kan lade sig gøre. Hvis du vil synge – fint, gør det! Men sørg for også at kunne håndtere et eller flere instrumenter, som minimum til husbehov. Lær hvordan musik er skruet sammen. Lær noget om at indspille og producere. Og skriv meget gerne din egen musik.

Det vil du få mest ud af i det lange løb – X-factor kan måske virke som en effektiv genvej, men så alligevel ikke…

Og så er der jo lige et par andre detaljer med X-factor og andre sangkonkurrencer, som gør at jeg ikke synes det er umagen værd. Det ene er, at de kontrakter man som deltager skal skrive under på, så vidt jeg ved ikke er specielt fordelagtige. Det vil sige… Jo, for produktionsselskabet! Den anden ting er, at man som deltager synger cover-numre, altså (kendte) numre som andre har skrevet. Hvis jeg overhovedet skulle overveje at stille op, så skulle det da være med mine egne sange.

I øvrigt forstår jeg slet ikke konceptet med at “synge om kap” – men den kan vi tage i et fremtidigt indlæg, ikk’ ;-)