Fra ordkløver til sprogblomst eller omvendt – sangskriverweekend med Annette Bjergfeldt

By June / 12 years ago

For en uge siden havde vi i Bornholms Sangskriverklub besøg af sangskriveren Annette Bjergfeldt, som kom herover i to dage for at øse af sin inspirerende tilgang til sangskriverhåndværket.

En weekend hvor vi blev bombarderet med nye idéer til hvordan man kan gøre sine tekster mere levende.

Vi brugte en del tid på skriveøvelser, hvor vi beskrev forskellige scenarier eller skrev ud fra en anden identitet end vores egen. F.eks skrev vi som om vi var det andet køn. Hvad ville man gøre, hvordan ville man gå til tilværelsen osv. Det kom der mange fine små historier ud af. Historier med skønne detaljer, som f.eks Pernille Loumann, der skrev at hvis hun var en mand, ville hun være back packer og rejse til Peru og gå med læderarmbånd og imponere pigerne med sit intellekt. Især den lille detalje med læderarmbåndet vakte stor begestring hos os der lyttede.

Og pointen med disse øvelser var da også netop at arbejde med de små detaljer som i sig selv fortæller en masse og skaber billeder i lytterens fantasi…

Cowriting var også en del af kurset. Jeg har jo cowritet før, bl.a. på et par rejser jeg har været på til hhv. Berlin og Nashville. Hvor jeg cowritede med lokale sangskrivere som jeg ikke kendte på forhånd. Her fik jeg lært noget om åbenhed, tolerance og om sangskriververdenens nok allervigtigste mantra: Kill your darlings. Altså at man skal være parat til at skippe en idé man har forelsket sig i hvis det af den ene eller anden grund ikke passer ind i sangens helhed.

I det hele taget er cowriting en fascinerende disciplin. Der er mange ting i spil, man skal både tune sig ind på hinanden som mennesker og navigere mellem sin egen og den andens musikalske univers og tilgang til skriveprocessen. Et helt lille studie i kommunikation og samarbejde ;-)

Nu var vi så i hjemlige omgivelser, omgivet af klubmedlemmer med et omend ikke dybdegående, så dog et basalt bekendtskab. Min cowriting-makker på dag 1 blev Alf Christensen, et forholdsvis nyt medlem. Her fik vi begyndt på en sang om en lidt kikset og ensom fyr som vistnok er forelsket i hende som passer kiosken på en tankstation. Dag 2 cowritede jeg med Mikkel Thomas om at være på ferie i en rød folkevogn. Mikkel er jo et gammelt bekendtskab hvor vi har spillet jobs sammen fra tid til anden, men aldrig skrevet musik sammen. Det fik vi så lejlighed til nu.

De 2 sange skal lige skrives helt færdige, men intentionen er at mødes og få gjort noget ved det. Alf og jeg har mailet lidt frem og tilbage med forslag, så måske falder den historie snart på plads. Og fra pålidelig kilde har jeg hørt at Mikkel har siddet hjemme og jammet over den sang han og jeg begyndte på, så den sker der nok også noget med…

Alt i alt et par skønne dage hvor vi rigtig fik nørdet igennem med musik og sprog. Min eneste anke er at det kun varede to dage ;-)

Så tak til Annette Bjergfeldt for inspiration og behageligt selskab. Tak til Ulrik for at lægge hus til og sørge for mad. Tak til Pernille for at tage billeder. Og tak til alle som deltog. Vi var 5 deltagere og der kunne godt have været flere med. Men til gengæld fik vi der deltog en masse ekstra opmærksomhed fra “læreren” ;-)

Vi skal klart have flere af den slags arrangementer i klubben, glæder mig allerede!