Støt en musiker i at skabe mere musik

By June / 4 years ago
June Beltoft - singer-songwriter - musiker og sangskriver - crowdfunding - maecen.dk

Kan du lide min musik? Sådan får du endnu mere af den: 

Hvis du er en af dem som har fulgt mig i et stykke tid, har du nok også stiftet bekendtskab med den musik jeg skaber. Ikke mindst den musik jeg indspiller i studiet og udgiver på streamingtjenester såsom Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer og mange andre steder. Plus selvfølgelig som musikvideoer på Youtube.  

Hvis du vælger at følge mig og lytte til min musik, går jeg ud fra at det nok er fordi du kan lide det du hører. Og at du gerne vil have endnu mere. Og dét skal du helt sikkert nok få! For, som musikere er flest, kan jeg simpelthen ikke lade være. Jeg har en masse på hjerte, som nok skal komme ud i verden - på den ene eller på den anden måde. Koste (næsten) hvad det vil!

Og koste, det gør det. Hvis det skal gøres ordentligt - hvad det selvfølgelig skal - bliver jeg nødt til at hyre nogle dygtige folk, til at indspille mine sange. Professionelle musikere og producere, som naturligvis skal have en fair betaling for deres arbejde. For at finansiere dette, bruger jeg en del tid på at skrive ansøgninger til diverse fonde og puljer som støtter kulturen. I mellem de mange, mange afslag (vi er nemlig rigtig mange der søger om de samme relativt begrænsede midler) sker det en sjælden gang, at jeg får tildelt et lille legat. Resten finder jeg i mine egne lommer. 

Det er så her du kommer ind i billedet... 

For at supplere finansieringen til fremtidige musik-indspilninger, har jeg oprettet et såkaldt mæcenat på et dertil indrettet site, som hedder Maecen. Her kan du finde en masse forskellige musikere, bands, billedkunstnere og andre, som du kan vælge at støtte på månedlig basis med et valgfrit beløb. I mit tilfælde helt ned til en rund 10'er pr. måned - og gerne mere selvfølgelig, men selv den mindste donation tager jeg taknemmeligt imod. 

Sådanne småbeløb lyder måske ikke af så meget. Men lad os nu sige, at 50 personer vælger at støtte mig med fx 20 kr. - så bliver det til 1000 kr. på en måned, 2000 kr. efter to måneder og så fremdeles... En dag i studiet koster typisk 3-4000 kr. - som så vil kunne dækkes alene via donationer i løbet af 3-4 måneder. Hvilket vil være en kæmpe hjælp for mig! Og i sidste ende for de folk jeg hyrer til at indspille - for det er jo der de penge, som kommer ind via donationer, ender. Så når du støtter mig, støtter du indirekte andre talentfulde musikere. Ren win-win! 

Hvorfor overhovedet donere til musikudgivelser? 

Som abonnent på en streamingtjeneste har man adgang til stort set al indspillet musik i verden for 50-100 kr. om måneden. Eller man får måske lige et medlemsskab af fx Spotify smidt i nakken sammen med sit telefonabonnement. For dette nærmest symbolske beløb er det bare at tænde for "musik-vandhanen" og så strømmer musikken lifligt ind i øregangene.  Super-praktisk - og ufattelig meget billigere end dengang man var nødt til at købe musik på LP'er og CD'er. 

Og, som jeg var inde på tidligere, så kan mange af os musikere slet ikke lade være med at skabe musik og lægge den tilgængeligt på nettet. Fordi vi simpelthen brænder for vores kunst og bare så gerne vil dele den med dig og hele resten af verden. Så hvorfor skulle du dog donere til noget som under alle omstændigheder og uden videre bliver gjort tilgængeligt for dig? 

En grund til at donere kunne være det faktum, at forholdet mellem hvad man tjener på at udgive musik - i forhold hvad det koster at indspille den, er... latterligt. Med lidt held får man i omegnen af 0,02 øre(!) for hver gang nogen streamer en sang på fx Spotify. Så der skal mange millioner streams til før det begynder at ligne en indtjening. Selv store musiknavne med ditto pladeselskaber i ryggen, må konstatere, at indtægterne på streaming langtfra står i forhold til musikkens popularitet. Og for en lille fisk som mig, som står alene med hele finansieringen, giver det overhovedet ikke mening, hvis man anskuer det fra et rent økonomisk perspektiv. 

Så er der dem der mener, at crowdfunding bare er en form for organiseret tiggeri med hatten i hånden. For, strengt taget - hvis ikke det kan "betale sig" at lave musik, må man jo bare lave noget andet. Det er selvfølgeligt helt legitimt at have den holdning og så kan man jo bare lade være med at donere. 

Men set i lyset af den relativt lave brugerbetaling for musikstreaming, holdt op imod den nærmest ikke-eksisterende indtjening til indholdsskaberne, som stadig har udgifter til musikproduktionen - så mener jeg bestemt ikke det er tiggeri, når jeg og andre pænt spørger vores fans om en hjælpende hånd. Om så bare i form af et bidrag på lidt håndører til at skabe musik for. Ikke mindst i en tid hvor mange tager musik for givet og nærmest anser det for at være en livsnødvendighed. Kun overgået af ilt og vand. 

På trods af det - og uanset den helt skæve cost/benefit - så insisterer jeg og mine ligesindede på at spendere tusindvis af kroner hver gang vi indspiller bare én enkelt sang. Vel vidende at det ikke er dér vi kommer til at tjene vores penge. Fordi musikken er vores hjerteblod. Og uanset hvad, skal jeg nok få indspillet mere musik i fremtiden - med eller uden hjælp fra donationer og crowdfunding. Tidshorisonten bliver bare mere fjern uden. 

Så hvis du elsker musik og gerne vil have noget nyt i ørerne, vil jeg hermed opfordre til at støtte en lille gør-det-selv-artist som fx. mig

Hvad er der så i det for dig? 

Du får selvfølgelig noget igen som tak for din støtte. Første og fremmest får du lydfiler du kan downloade i takt med at sangene bliver indspillet - og selvfølgelig inden de bliver offentliggjort. Desuden får du et Gavekort på 500 kr. som du kan indløse hvis du hyrer mig til at optræde, så du får rabat. Der er også andre ting på tegnebrættet og bl.a. tænker jeg pt. over hvad evt. store donationer kunne udløse som ekstra stor tak. Og hen ad vejen kommer der nok nye idéer til eksklusivt indhold jeg kan forkæle mine mæcener med.

Måske har du bemærket, at man da også får et Gavekort når man melder sig til min VIP-mailingliste. Og måske får du allerede mine VIP-emails, som bl.a. indeholder anekdoter fra et musikerliv? Hvis dét er tilfældet, skal du vide at jeg sætter stor pris på at have dig med der. Jeg vil gerne være helt åben om, at jeg lige pt. hvor Mæcen-projektet er så nyt, ikke har kunnet komme på noget der i nævneværdig grad overstiger det jeg pt. giver til mine VIP´s. Så hvis du bare vil nøjes med at være på VIP-listen, skal du ikke høre et ondt ord fra mig om det. 

Jeg håber dog, at der er nogen - måske dig? - som er så glad for min musik, at man gerne støtter med et valgfrit beløb. Også selvom man umiddelbart får det samme ud af at skrive sig på min mailingliste uden at tage tegnebogen op af lommen. 

Støt mit mæcenat ved at gå hen på Mæcen's hjemmeside. Måske finder du også nogle andre projekter du får lyst til at støtte op om? 

Af hjertet TAK - på forhånd ❤