Er der forskel på at spille musik for børn eller voksne?

By June / 7 years ago
RimRaketten Duo spiller sange skrevet af børn og består af June Beltoft og Thomas Thor

I spiller jo sangene som om det er voksen-musik!?

En dag, hvor jeg var ude og spille med mit børnemusik-band RimRaketten, var der en (voksen) som bemærkede at vi jo spiller sangene som om det er musik for voksne.

Jada. Selvfølgelig gør vi det.

For os er der nemlig ikke forskel. Musik er musik og musik skal spilles ordentligt, uanset hvilken slags man spiller og hvem man spiller den for.

I denne video fra en liveoptræden i TV2/Bornholm kan du høre et eksempel på en sang, som er skrevet af elever i 4. klasse. Den handler om deres lærer som må ty til en lidt speciel løsning i sin desperation over sin støjende klasse. Hint: Hvad rimer på Pernille?

Ingen slipper afsted med middelmådigheder over for børn

Alle, som har forsøgt sig med at optræde for børn ved (eller bør vide), at man absolut ikke skal undervurdere et børnepublikum. De kan sagtens høre om musikken er i orden – og de reagerer prompte! Hvis ikke musikeren formår at skabe kontakt, vil børnene hurtigt miste koncentrationen og så mister musikeren dem.

Ikke fordi der ikke er nogen der prøver. Vejen til ham med horn i panden nede i varmen er brolagt med overgearet og elendigt produceret plastic-metervare-dåse-såkaldt-musik med sagesløse børn som målgruppe. Nogle gange endda med børn der medvirker! Suk…

Stakkels de børn som på denne måde udsættes for musikalsk vanrøgt og omsorgssvigt. Den gode nyhed er, at de heldigvis godt kan høre forskellen, hvis de pludselig får den ægte vare at høre.

Når børn skriver sange

Når jeg er ude som Huskunstner og skrive sange med skolebørn, så forholder jeg mig til musikken på samme måde som når jeg skriver voksen-sange. For selv om børnenes sange handler om andre ting end sange for voksne, så spiller og arrangerer jeg dem i udgangspunktet på samme måde som var sangen skrevet af en voksen, f.eks. mig selv.

Den tilgang har vi også i RimRaketten, hvor vi spiller sange som er skrevet af skolebørn i forbindelse med sangskrivnings-projekter på skoler. Stilarterne går fra rock til rap til blues til country til sømandsvals… tilsat passende mængder af både sjov & ballade og alvor – og nærvær frem for alt.

Og det gælder sådan set også når jeg spiller for voksne. Nogen sange er alvorsfulde, andre har et glimt i øjet. Det vigtige er, at få skabt kontakten og den rette stemning så musikken får de rammer der skal til så den kan folde sig helt ud. Og så skal det selvfølgelig lyde godt!

Så for mig er der helt basalt og principielt ingen forskel på om jeg optræder for voksne eller børn. Eller begge dele.

 

Læs om en hyggelig fest hvor jeg først optrådte med sange for børnene og senere med sange for de voksne…

Hør flere sange skrevet af børn, spillet af børnemusik-bandet RimRaketten…